Η «ΓΚΟΜΕΝΑ ΚΙ Ο ΠΕΦΤΟΥΛΑΣ» ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Η τεχνολογική εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων – ειδικά την τελευταία δεκαετία - καθώς και η πλήρης επικράτηση και εξάπλωση του διαδικτύου επέφερε σταδιακά, μια ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση του διαδικτυακού φλερτ, με στόχο κυρίως το σεξ και την εύκολη γνωριμία. Οι περισσότεροι περπατάνε ή και οδηγούνε ακόμα με ένα κινητό στο χέρι. Επίσης η χειραφέτηση των γυναικών τα τελευταία 40 χρόνια καθώς, η απομυθοποίηση της ερωτικής πράξης (σε σχέση με το παρελθόν) σε συνδυασμό με την κρίση, ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο αυτό που πάντα υπήρχε: «Τη γυναίκα εκλέκτορα». Η φράση φυσικά καλά κρατεί 2500 χρόνια: «Το μ… σέρνει καράβι»[1] απλά τώρα κάνει και επίδειξη δύναμης.
Πληθαίνουν οι λεζάντες στα χρονολόγια του τύπου:
«Παρακαλώ, το προφίλ αυτό το έχω για επαγγελματικούς λόγους και όχι για να δέχομαι προτάσεις κάθε είδους από ηλιθίους»
«Ορίστε, δέστε τι μου πρότεινε ο άνθρωπος, απλά σας το κοινοποιώ για να δείτε το πρόβλημα μου και να αποφεύγετε και σεις, τέτοιου είδους γελοίους τύπους…» [εκθέτει κάποιον ο οποίος συνήθως είναι ανορθόγραφος ή κάνει προσέγγιση με άμεσο ή φαιδρό τρόπο]
«Το ότι μια γυναίκα σας κάνει Like δε σημαίνει ότι σας κάνει πρόταση για να βγείτε ή ότι σας φλερτάρει, μπλά…μπλα μπλα μπλα»
Φυσικά όλες οι παραπάνω «ανακοινώσεις» – εκτός αν αφορά κάτι που πράγματι αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας και πρέπει να γίνει γνωστό – υποκρύπτουν έναν ναρκισσισμό και μια προβολή του τύπου: «Κοιτάτε εμένα μου την πέφτουν, συνέχεια». Διότι το φυσιολογικό θα ήταν ακόμα κι όταν καποια (κάποιος) ενοχληθεί από μια προσέγγιση, απλά να την αγνοήσει, και να διαγράψει ή να μπλοκάρει τον ενοχλητικό, δεν είναι ανάγκη να δημοσιοποιήσει το γεγονός!
Οι πιο τολμηρές, εκτός από τις «κατάλληλες» φωτογραφίες, βάζουν και λεζάντες του τύπου: «Ε, λοιπόν θέλω να δω ποιος είναι πιο ερωτευμένος μαζί μου, νοιώθω μια μελαγχολία τελευταία», ή χρησιμοποιούν αγοραίες εκφράσεις, (κάτι αδιανόητο παλαιότερα για «καθώς πρέπει» γυναίκες) στην πρόταση, εξάπτουν την ανδρική φαντασία με αποτέλεσμα τα Like να πηγαίνουν σύννεφο. Φυσικά όλες αυτές οι προτάσεις καλύπτονται πίσω από το μανδύα του «χιούμορ» και της πλάκας.
Δεν καταλαβαίνουν οι δυστυχείς υποψήφιοι που «σκίζουν τα ιματιά τους» από κάτω, ότι το μόνο που πετυχαίνουν είναι απλά να ανεβάζουν τον πήχη της ναρκισσιστικής ματαιοδοξίας της βάζουσας τη λεζάντα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο. Γυναίκες από μέτρια εμφάνιση (ας είναι καλά τα φίλτρα και το photoshop) έως πράγματι πολύ ωραίες, να έχουν στις περισσότερες αναρτήσεις τους από 200, έως και πάνω από 1000 like και να διασφαλίζουν έτσι την ανακούφιση (ψευδαίσθηση) της «επιβεβαίωσης». Εκεί είναι που διακρίνεται και ο ανδρικός ρόλος του «πέφτουλα» η του «θαυμαστή» που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του γλειώδους.
«Είσαι ΘΕΑ»
«Είσαι το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου»
«Δεν Υπάρχεις…» κλπ
«Παίρνεις 10»
Είναι γνωστό, ότι αν κυκλοφορήσει μια γάτα έξω, αμέσως θα πεταχτούν δέκα γάτοι, «γαμπροί» και είτε σκοτωθούν μεταξύ τους, είτε όχι, η γάτα θα επιλέξει τον «καλύτερο». Βέβαια δε «φταίνε» οι γυναίκες μόνο. Υπάρχει αλληλεπίδραση, και οι συμπεριφορές προσαρμόζονται σε σχέση με αυτή. Όταν μια γυναίκα δέχεται από δέκα έως 100 μηνύματα τη μέρα, με «προτάσεις», δεν είναι φυσικό να βάζει φίλτρο ή να «καβαλήσει το καλάμι»; Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια το φίλτρο γίνεται υπερβολικά «αυστηρό», όταν το απλό «Καλημέρα» ερμηνεύεται με «Αυτός θέλει να μου πιάσει την κουβέντα». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το «ανέβασμα του πήχη» σε επίπεδα αντικειμενικά δυσανάλογα είτε με την εμφάνιση, είτε με τα συνολικά προσόντα προσθέτοντας πόντους σε ήδη μια αχαλίνωτη ματαιοδοξία.
Φυσικά οι επιλογές γίνονται με διάφορα κριτήρια.
Διαβάζαμε πρόσφατα αναφορά από άτομο, το οποίο έκανε ευγενική προσέγγιση προσπαθώντας να πιάσει την κουβέντα σε 20 γυναίκες, εξαιρετικής εμφάνισης. Δεν έλαβε καμία απάντηση. Όταν άλλαξε εικόνα προφίλ και η φωτογραφία που έβαλε απεικόνιζε τον ίδιο με το αυτοκίνητο του (Mercedes SLK), οι απαντήσεις και η διάθεση για συζήτηση έγιναν 15 στις 20.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι έχει χαθεί από αρκετούς άνδρες και κάθε αίσθηση ευγένειας και τακτ. Πάμπολλες γυναίκες αναφέρουν, ότι αντι για «καλημέρα» ή μια κόσμια προσέγγιση, λαμβάνουν (με τη μια) μηνύματα του τύπου: «Είσαι ωραίο μωρό, πάμε για καφέ;», γα να μην γίνει αναφορά σε αισχρολογίες και άλλου τύπου προσεγγίσεις. Μια σημαντική μερίδα σύγχρονων αντρών δεν γνωρίζει καν τι σημαίνει ευγενική ή έξυπνη προσέγγιση.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο "πέφτουλας" χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πετύχει το σκοπό του, που κατά βάση είναι το "κρεββάτι". Οι ατάκες του επαναλαμβάνονται με copy - paste και σε πολλές περιπτώσεις πέφτει σε γκάφες. Π.χ. μπορεί να ξεχάσει ότι ο "ξανθός άγγελος" είναι "μελαχροινός" ή ακόμα και να εκτεθεί στέλνοντας το ίδιο μήνυμα σε κοινή γνωστή γυναίκας που ήδη νταραβερίζεται και η άλλη να το μάθει. Φυσικά δεν έχει καμία σημασία αν η άλλη είναι παντρεμένη ή όχι.
Η εικόνα profil που λανσάρεται μέσω του facebook κυρίως είναι το βασικό στοιχείο που έλκει και τις πρωτογενείς αντιδράσεις. Φυσικά η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα ή είναι πειραγμένη. Ο ενδιαφερόμενος ύστερα σκαλίζει τα φωτογραφικά άλμπουμ για να επιβεβαιώσει την επιλογή του. Κατόπιν ξεκινάει το κυνήγι.
Ζούμε σε μια εποχή που οι γνωριμίες είναι εύκολες αλλά οι πραγματικές σχέσεις έχουν γίνει από δύσκολες έως αδύνατες. Αυτό οφείλεται στην υπερπροσφορά των γνωριμιών και την ευκολία που αυτό συνεπάγεται. Τα πράγματα έχουν γίνει από χαλαρά έως τελείως ανεξέλεγκτα. Αν δεν είναι ο «Α» θα είναι ο «Β», κι αν δεν είναι ο «Β» θα είναι ο «Γ» κοκ. Οι γυναίκες καλύπτονται πίσω από το «Δεν υπάρχουν πραγματικοί άνδρες» και οι άνδρες πίσω από το κλασικό «Όλες οι γυναίκες είναι π…ς ή τρελές», καλύπτοντας έτσι και οι μεν και οι δε τις δικές τους ατέλειες και μη θέλοντας πραγματικά να ενσκύψουν σε αυτό που υπάρχει μέσα τους (και φυσικά αυτό αντανακλούν και έλκουν και έξω τους). Με το να βλέπεις όμως και να κρίνεις τη καρφίτσα στο μάτι του άλλου αλλά να αγνοείς το παλούκι που είναι καρφωμένο στο δικό σου, δε κάνεις τίποτα περισσότερο από το να διαιωνίζεις την «υπάρχουσα κακή πραγματικότητα» που βιώνεις και που για να αλλάξει πραγματικά πρέπει πρώτα να αλλάξεις εσύ ο ίδιος και ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα. Αλλιώς οι καταστάσεις συνέχεια «θα σε επιβεβαιώνουν» και δυστυχώς, όχι προς το καλύτερο.