ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΑΡΩΜΑ-ΠΑΤΡΙΚ ΖΙΣΚΙΝΤ

ΤΟ ΑΡΩΜΑ



Το «Άρωμα» εκδόθηκε το 1985 και εντυπωσίασε με την πρωτοτυπία του θέματος αλλά και την ωραία γλώσσα που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας. Ένα μυθιστόρημα εποχής (διαδραματίζεται στην Γαλλία του 18ου αιώνα) που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως ένα «έργο περιπέτειας» ένα θρίλερ στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί ταυτόχρονα να  είναι ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο. Η ποιότητα του έργου έγκειται στο γλαφυρό – αλλά όχι υπερβολικό – ύφος αφήγησης, στην δημιουργία ατμόσφαιρας, και στο ιδιότυπο ρεαλιστικό ύφος του συγγραφέα, που αναδεικνύεται μέσα από την μεγέθυνση της λεπτομέρειας.

Ο συγγραφέας, βαθύς γνώστης εκείνης της ιστορικής περιόδου, (18ος αιώνας) παρουσιάζει ένα γραπτό ανάγλυφο μιας συναρπαστικής εποχής με επίκεντρο μια ανθρώπινη λειτουργία: την όσφρηση. Το «άρωμα» περιγράφει την ζωή μιας ψυχικά διαταραγμένης προσωπικότητας – στα όρια του ψυχασθενούς – με το μοναδικό ταλέντο όχι μόνο να αναγνωρίζει αλλά και να δημιουργεί αρώματα και κολόνιες. Σε μια εποχή που το άρωμα αποτελούσε σύμβολο κοινωνικής προβολής και καταξίωσης ο Ζαν Μπατίστ Γκερνούιγ, καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια Γαλλία διαφορετική, γοητευτική και συνάμα επικίνδυνη. Η ικανότητα αυτή του Ζαν Μπατίστ θα τον οδηγήσει σε μια σειρά από περιπετειώδεις διαδικασίες και θα τον αναδείξει σε κορυφαία μορφή της αρωματοποιίας στην Γαλλία. Ταυτόχρονα όμως θα τον μπλέξει και σε καταστάσεις σκοτεινές και μακάβριες όπου ούτε ο πλέον ευφάνταστος νους θα μπορούσε να δημιουργήσει. Ο νεαρός είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη μυρωδιά από το κάθε τι έμψυχο ή άψυχο, ενώ ταυτόχρονα είναι σε θέση να κάνει τρομερούς χημικούς συνδυασμούς με στόχο την δημιουργία αρωμάτων. Αυτή του η εμμονή θα εξελιχθεί σε μανία που θα τον οδηγήσει στο ακατονόμαστο, αλλά αυτό είναι καλύτερα να το ανακαλύψει ο ίδιος ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Απόσπασμα:

 «Έκλεινε τα μάτια και συγκέντρωσε την προσοχή του στις μυρωδιές που έρχονταν από απέναντι. Ήταν οι μυρωδιές απ’ τα βαρέλια , ξίδι και κρασί, ύστερα πλήθος οι αβριές αναθυμιάσεις της αποθήκης μετά οι μυρωδιές του πλούτου που περνούσαν τους χοντρούς τοίχους σαν λεπτός χρυσός ιδρώτας, και τέλος οι ευωδιές ενός κήπου που πρέπει να βρισκόταν από την άλλη μεριά του σπιτιού. Δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει και να απομωνόσει τις τρυφερές μοσχοβολιές του κήπου, που μόλις και μετά βίας περνούσαν  πάνω από τα αετώματα  της σκεπής του σπιτιού για να φτάσου αδιόρατες πια στο δρόμο. Ο Γκρενουίγ ένοιωσε τις μανόλιες, του υάκινθους,  τις δάφνες, τα ροδόδεντρα, …- υπήρχε όμως ια κάτι ακόμα, κάτι εξαίσιο που μοσχομύριζε μέσα σε αυτόν τον κήπο, μια ευωδία τόσο υπέροχη, που δεν είχε ξανανιώσει ποτέ (ή μάλλον όχι, την είχε ξαναμυρίσει μια και μοναδική φορά) στη ζωή του…Ήθελε, έπρεπε να πλησιάσει την πηγή της».  





Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο ΠΑΤΡΙΚ ΖΙΣΚΙΝΤ γεννήθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε μεσαιωνική και σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχει γράψει διηγήματα και συνεργάζεται με πολλά έντυπα ως δημοσιογράφος, ενώ γράφει επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο. Θεωρείται ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους συγγραφείς. ΤΟ ΑΡΩΜΑ εκδόθηκε το 1985, είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και έγινε παγκόσμια επιτυχία με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις. Μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες, έμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ του περιοδικού Der Spiegel για 9 χρόνια, πούλησε περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα, τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία, επιλέχθηκε από τους New York Times ως το βιβλίο της χρονιάς για το 1986 και γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία, που προβλήθηκε στη χώρα μας από την ODEON.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (MOST AWARDED MEN ACTORS)

 Η έρευνα αφορά, το άθροισμα βραβείων και υποψηφιοτήτων σε ότι αφορά τα σπουδαιότερα βραβεία, σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση, των με...