ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ - ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ FRACTAL

«Μου είπαν…», Γιώργος Π. Παπαδάκης, εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ, σελ. 403

Στο βιβλίο «Μου είπαν…» του Γιώργου Π. Παπαδάκη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δρόμων, ο συγγραφέας προσεγγίζει με ύφος δοκιμιακό μία ευρεία γκάμα θεμάτων μέσα από τις συνομιλίες του με γνωστούς ανθρώπους του πνεύματος. Επιστήμονες, καλλιτέχνες, πεζογράφοι, ποιητές και διανοητές, καταθέτουν τις απόψεις τους  για ζητήματα που αφορούν την δημιουργία σε όλες τις εκφάνσεις της.
Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις 64 ξεχωριστές προσωπικότητες με τις οποίες είχε την τύχη να συνομιλήσει ο Γιώργος Π. Παπαδάκης στην μονογραφία του: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Νάνος Βαλαωρίτης, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Χρονάς, Θάνος Μικρούτσικος, Σάββας Μιχαήλ, Αλέξης Ζήρας, Ευγενία Φακίνου, Βασίλης Βασιλικός, Δήμητρα Χριστοδούλου, Μανόλης Πρατικάκης, Γιάννης Γλέζος.
Τα σημαντικά, διαχρονικά ερωτήματα που θίγουν και σε αρκετές περιπτώσεις αναλύουν ο Παπαδάκης και οι συνομιλητές του κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων επικεντρώνονται: στη διάκριση του ποιοτικού, κλασικού έργου από το μέτριο και με σύντομη ημερομηνία λήξης, στο αν η τύχη των έργων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ταλέντο και την αξία των δημιουργών τους, ή αν υπάρχουν και άλλοι λόγοι  – όπως η προβολή από τα ΜΜΕ και οι αναγνωστικές συνήθειες του κοινού – που καθορίζουν το μέλλον τους, στους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει η οικονομική και πολιτιστική κρίση που βιώνουμε την δημιουργικότητα αλλά και το αξιακό σύστημα των καλλιτεχνών.
Χάρη στις διεισδυτικές ερωτήσεις και στις εύστοχες παρεμβάσεις του Παπαδάκη, οι συνομιλητές του ξετυλίγουν σημαντικά ορόσημα του βίου τους, μιλούν για την ικανοποίηση αλλά και την πικρία που σε ορισμένες περιπτώσεις απορρέει από την έκθεση του έργου τους σε κοινό και ΜΜΕ.
Ο αναγνώστης σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο συγγραφέας γνωρίζει πραγματικά το έργο καθώς και τα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε επιστήμονα και καλλιτέχνη που συνομιλεί μαζί του, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει να φωτίσει τις διαφορετικές πτυχές της δουλειάς αλλά και της προσωπικότητας του κάθε συμμετέχοντα.
Ένα έργο χρήσιμο, εμβριθές και λειτουργικό, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη μελέτη του σύγχρονου Ελληνικού  πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΜΕΣΟΣ ΝΕΟΗΛΙΘΙΟΣ ΚΙ Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ

  Ο ΜΕΣΟΣ ΝΕΟΗΛΙΘΙΟΣ ΚΙ Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ Δεν υπάρχει πλέον τίποτα που να μη μπαίνει στη διαδικασία να κρίνει κάποιος. Φυσικά μπορεί να κρίνει κ...