ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ - ΚΛ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ

  Το βιβλίο του Γιώργου Πολ. Παπαδάκη Οι δρόμοι του φανταστικού, φέρνει στο νου μου τα μαθητικά μου χρόνια τότε που έκανα χρήση της φαντασίας μου για να βγω από ένα μαθητικό αδιέξοδο. Στο βιβλίο αυτό του Γιώργου Πολ. Παπαδάκη η φαντασία αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής θεώρησης,  αποκτά υπόσταση μέσα στη λογοτεχνία αλλά και δίνει υπόσταση στη λογοτεχνία μέσα από πολλούς δρόμους. Το βιβλίο μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει 16 θεωρητικά κείμενα και δοκίμια που αναλύουν και περιγράφουν τη λογοτεχνία του φανταστικού. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από 9 διηγήματα που μπορούν να ενταχθούν στα διάφορα είδη της λογοτεχνίας του φανταστικού. Το βιβλίο κλείνει με βιογραφικά σημειώματα των συμμετεχόντων καθώς και ένα χρήσιμο θεματικό ευρετήριο. 
Το φανταστικό στη λογοτεχνία μπορεί να ταξινομηθεί σύμφωνα με τον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη α) στην ηρωική φαντασία, που βρίσκεται πιο κοντά στο παραμύθι β) στην επιστημονική φαντασία γ) στη λογοτεχνία του τρόμου που προκαλείς συναισθήματα μέσα από την αγωνία για το υπερφυσικό. 
Εκτός του Γιώργου Πολ. Παπαδάκη τα κείμενα υπογράφουν σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Τάσος Ρούσσος, ο Μιχάλης Σταφυλάς, ο Μάκης Πανώριος και άλλοι στοχαστές και πανεπιστημιακοί. 
Μέσα από τα παραπάνω κείμενα συλλαμβάνουμε μια θεωρητικοποίηση της λογοτεχνίας του φανταστικού. Συνέπεια αυτής είναι να προκύπτουν διάφορα τυπολογικά σχήματα, κατηγοριοποιήσεις και κατατάξεις. Το φανταστικό δείχνει να κατέχει καίρια θέση στη ζωή του ατόμου. Ο κόσμος του συχνά κατασκευάζεται και σμιλεύεται γύρω από τη φαντασία. Αυτή καθιστά εφικτή την αμφίδρομη σχέση καλού και κακού, πιθανού και απίθανου, δυνατού και αδύνατου. Όσο μεγαλώνει η μοναξιά μας στον κόσμο που ζούμε, τόσο πιο έντονη είναι η φυγή μας στον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας. Από τον κόσμο της σκληρής πραγματικότητας στον κόσμο της φαντασίας. Στη βιομηχανική και την μεταβιομηχανική κοινωνία, την κοινωνία της τεχνολογίας, της κατανάλωσης και της παγκοσμιοποίησης, οι άνθρωποι καταφεύγουν όλο και περισσότερο στον κόσμο του φανταστικού, του εξωπραγματικού. Συχνά όμως Αυτή μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα ή και να συμβιώσουμε ανεκτά με την πραγματικότητα. 
Θεωρώ το βιβλίο αυτό μια γόνιμη και πρωτότυπη συμβολή στην ανίχνευση του φανταστικού στη λογοτεχνία  και την σημασία του όχι μόνο για τη λογοτεχνία αλλά και τη σημερινή κοινωνία. Θέλω γι αυτό να συγχαρώ τον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη για τον μόχθο και τον καλοφροντισμένο τόμο καθώς και όλους τους συντελεστές της πολύτιμης αυτής έκδοσης. 

Κλεομένης Κουτσούκης

Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου (Από την ομιλία του στην ΕΕΛ το 2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (MOST AWARDED MEN ACTORS)

 Η έρευνα αφορά, το άθροισμα βραβείων και υποψηφιοτήτων σε ότι αφορά τα σπουδαιότερα βραβεία, σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση, των με...