ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

JOSEPH ROTH – HOTEL SAVOY - 1924

JOSEPH ROTH – HOTEL SAVOY - 1924

Το ξενοδοχείο του μεσοπολέμου Hotel Savoy, είναι το αριστούργημα του Ροθ, γραμμένο το 1923. Οι επτά όροφοι του κτίσματος αποτελούν επίπεδα στην ίδια την κόλαση, (όσο ανεβαίνει κάνει σε ορόφους η φτώχεια είναι περισσότερο έκδηλη) όπου ο συγγραφέας περιγράφει την ζωή των ανθρώπων της εποχής. (μάλλον από τον Ροθ επηρεάστηκε ο Ιταλός Ντίνο Μπουτζάτι στο έργο του, «οι 7 αγγελιοφόροι») Προσωπικότητες διαταραγμένες, κουρασμένες, ανήμπορες για ψυχική ανακούφιση περιφέρονται σαν βρυκόλακες που ονειρεύονται την ανακούφιση και τον πλούτο. Ο Γκάμπριελ Νταν, αυστριακός στρατιώτης είναι κατά κάποιον τρόπο ο πρωταγωνιστής του έργου. Ο Νταν αποτελεί «όχημα» για τον συγγραφέα, για να περιγράψει τις αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στο ξενοδοχείο και να τονίσει τις αντιξοότητες. Το «ωραίο» με τον Ροθ είναι ότι καταφέρνει μέσα από μια απλή γραφή χωρίς επιτηδεύσεις, όχι μόνο να περιγράψει την κατάσταση μέσα στο ξενοδοχείο, αλλά και να προβάλλει τις κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις που κυριαρχούν. Μια κηδεία για παράδειγμα, αποτελεί μια απλή διαδικασία, μια τελετή διεκπεραίωσης, ο φτωχός «πετιέται» σε μια γωνιά και σκεπάζεται. Ο κυνισμός αυτός δοσμένος με έναν «καφκικό» τρόπο και μια λεπτή ειρωνεία, όπως και σε άλλα του έργα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της γραφής του.
«Μια φορά είδε στον ύπνο του ότι έθαβαν τον πατέρα του. Ξύπνησε κι έκλαιγε κι εγώ δεν ήξερα τι να τον κάνω αυτόν τον μεγαλόσωμο άντρα που έκλαιγε.Κάποια άλλη νύχτα βλέπει στον ύπνο του μια αγελάδα να ψοφάει, μου το λέει, μοιάζει αδιάφορος…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΜΕΣΟΣ ΝΕΟΗΛΙΘΙΟΣ ΚΙ Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ

  Ο ΜΕΣΟΣ ΝΕΟΗΛΙΘΙΟΣ ΚΙ Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ Δεν υπάρχει πλέον τίποτα που να μη μπαίνει στη διαδικασία να κρίνει κάποιος. Φυσικά μπορεί να κρίνει κ...