ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ


ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ - STEFAN ZWEIG

Το τελευταίο αριστούργημα του Τσβάιχ, σε μια μεταθανάτια έκδοση. Ο συγγραφέας απογοητευμένος με την ναζιστική θηριωδία και τις επιπτώσεις που είχε στον πολιτισμό, εκφράζει μέσα απο αυτό το έργο τις εσωτερικές συγκρούσεις και την κατάπτωση του ήρωα ύστερα από ένα φριχτό εγκλεισμό. Όπως όλοι οι σπουδαίοι συγγραφείς, ο Στέφαν περνάει τα μηνύματα του μέσα απο ένα αφήγημα δράσης, ώστε ο αναγνώστης να "θέλει να μάθει τι θα γίνει στη συνέχεια". Η τρέλα για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο προσκήνιο με ανατροφοδότη της μια σκακιέρα, και έναν άνθρωπο που θα σπάσει τα όρια του εαυτού του αγγίζοντας τον πνευματικό θρίαμβο, με μεγάλο όμως εν τέλει τίμημα. 

Σε ένα ταξίδι με πλοίο από την Νέα Υόρκη με κατεύθυνση τη Νότια Αμερική, πραγματοποιείται η σύγκρουση δυο μεγαλοφυιών στο σκάκι. Ενός παγκόσμιου πρωταθλητή και ενός ανθρώπου που εξαιτίας του εγκλεισμού του από τους Ναζί σε ένα δωμάτιο, κατάφερε να αποστηθίσει εκατοντάδες παρτίδες και να αποκτήσει την οξυδέρκεια της προβλεψιμότητας της επόμενης κίνησης.  Δυο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι με τις δικές τους ιδιαιτερότητες συγκρούονται για να αποκαλύψουν στον αναγνώστη τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, την ιδιορρυθμία της μεγαλοφυΐας, και το σημαντικότερο : η έκθεση στον παρατεταμένο πόνο είναι που αναγκάζει τον άνθρωπο να σπάσει το κέλυφος των ορίων του. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (MOST AWARDED MEN ACTORS)

 Η έρευνα αφορά, το άθροισμα βραβείων και υποψηφιοτήτων σε ότι αφορά τα σπουδαιότερα βραβεία, σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση, των με...